top of page

Nepriklausoma meno platforma IŠKROVOS 2023: kultūros, meno ir alternatyvos uraganas Panevėžyje

Atnaujinta: 2023-05-31

Nors Panevėžys smarkiai asocijuojasi su pramone, čia apleistose gamyklose ir užmirštuose rūsiuose tarpsta kultūra. Tuo įsitikinti kviečiame liepos 22-29 dienomis vyksiančiame muzikos ir meno festivalyje „IŠKROVOS 2023“.


Savaitę laiko Panevėžys išdidžiai neš kultūros sostinės vardą, o atvykėliai galės įsitikinti, kad festivalį glaudžiančios gamyklos rūsiuose, įspūdingo dydžio meno galerijose, menininkų rezidencijose ir trijose muzikos scenose tūno ištisi lobiai.


Jau aštuntą kartą vyksiantis renginys lauks ne tik su daug muzikos, maisto ir visais kitais privalomais festivalio atributais, bet taip pat kvies į ekskursijas, filmų peržiūras ir dirbtuves. Berlynas? Detroitas? Panevėžys!



Nuo tiekimo įmonės iki nepriklausomos meno platformos

Panevėžys, anksčiau buvęs pramonės centru, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę susidūrė su demografijos ir industrijos nykimo problema. Daugelis didžiųjų gamyklų stovi apleistos. Visgi, nors daugiausia gyventojų pritraukia Vilnius, Panevėžys neatsilieka ir čia traukia talentus, kurie kuria miestą iš naujo.


Neseniai Panevėžyje duris atvėrė kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“, Stasio Eidrigevičiaus menų centras, o (post)industrinį miesto rajoną iš betoninės komos gaivina ir alternatyvus festivalis IŠKROVOS.


2014 metais bičiulių rate susikūrusi kultūrinė iniciatyva išaugo į nepriklausomą meno platformą Ji buria įvairių sričių kūrėjus ir tyrėjus iš viso pasaulio ir kviečia prikelti naujam gyvenimui apleistą tiekimo įmonės administracinį pastatą.


„IŠKROVOS – tai vieta, skirta trinti ir transformuoti atminties krūvį. Kuriame netradicinę erdvę, veikiančią savivaldos ir bendruomeniškumo principais, ir siekiame, kad užmirštas Panevėžio gatves sugrąžinsime į miesto žemėlapį.”, teigia organizatoriai.

Atidarymo renginyje Liepos 22d. trijose elektroninės ir gyvos muzikos scenose pasirodys solidūs Lietuvos muzikos vardai: Jaroška, Tomas Vėjas, Acidless, Ement, Girių Dvasios, Shkema, DDL PLK, Timid Kooky, Kedro Stuburas, Skaptetas, Ira Hoisa (UA), Mario Exterminador (DE).


Festivalio lankytojams taip pat bus atvertos įspūdingo dydžio galerijos bei meno rezidencijų durys, o kūrėjams suteikta galimybė eksponuoti savo darbus ir/ar įsilieti į kūrybinį platformos gyvenimą, reziduoti ir kurti.




IŠKROVOS kviečia į kūrybines rezidencijas ir įsitraukti į festivalio programą

Šiemet festivalis pirmąkart kviečia į meno rezidencijas - jos atviros Lietuvos ir užsienio menininkams, kuratoriams, architektams, dizaineriams ir kitų sričių profesionalams. Rezidentai, kartu su organizatoriais, dvi savaites kurs ir gyvens IŠKROVŲ pastate ir savo darbus galės rodyti festivalio lankytojams.


Įvairių sričių menininkai kviečiami aplikuoti. Tai – puiki proga išvesti savo meną pasivaikščioti, rasti bendraminčių ir leistis atrandamam, išsikrauti ir pasikrauti teigiamų emocijų.


Visa festivalio programa bei paraiškų formos: https://iskrovos.com



Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page