top of page

Mashup’as, kurio niekas neprašė ar interneto hitas? NO DJS | Sik Sik Sik ⚡Tarzanas Boy

Atnaujinta: 04-04

Lietuviškas Mashup'o dievas - Vikoras Diawara

KAS TAS MASHUP’AS?


Visokie remix’ai, edit’ai, rework’ai, bootlegai bei žinoma mashup’ai - yra didžėjų bei muzikos prodiuserių prisigalvotas slengas ir kartu tai įvairūs būdai, muzikos kūrinius perkelti į šokius aikšteles, arba kitaip juos “paturbinti”, o gal net perkelti į kitus žanrus bei lyg pasinaudojant laiko mašina, grąžinti populiarumą ir aktualumą jau seniai užmirštiems kūriniams. 


Mashup'as, tai muzikos chirurgija. Tai - dviejų (arba daugiau), jau sukurtų garso takelių sujungimas į vieną, kuris primena dviejų grupių bendrą kūrinį. Vis dėl to, mashup’us operuoja muzikos prodiuseriai, didžėjai, ar net muzikos profanai, kurie dažniausiai nėra tiesiogiai susiję su grupėmis, kurių kūrinius jie sulipdo. Dėl to, kartais mashap’ai skamba taip neįtikėtinai, kad net sproginėja smegenys, girdint kardinaliai skirtingas grupes viename muzikiniame darinyje. Dar labiau sprogdina smegenys, kai išgirsti kaip tai kas atrodė  nedera tarpusavyje, iš tiesų, taip netikėtai ar net komiškai, bet DERA. Mashap’ai, tai - atskira meno rūšis, kurios galutinį apibrėžimą vis dar sunku nusakyti.


Prieš 12 metų ES direktyva ACTA bandė uždrausti tokius ir pan. kūrinius, (bandydami apsaugoti intelektinės nuosavybės autorius). Viskas baigėsi tuo, kad mes išsaugojome daugiau nei 50 % Youtube turinio,  dėka Anonymous hakerių. Bent jau aš taip prisimenu šiuos keistus bandymus sugriežtinti intelektinės nuosavybės įstatymus. Vis dėl to, ši laisvė žaismingai jungti jau sukurtus kūrinius, ir stebinti šokėjus, jiems girdint pažįstamus motyvus, juos perteikti visai kitame kontekste, yra teisinga, sąžininga ir smagu. Ar ne? - palieku spręsti Jums. Gali parašyti, ką apie tai galvoji - komentaruose.


Nuoširdžiai kalbant, yra momentų, kai mashup’ai mane erzina, atrodo dirbtini ir aš negaliu jų klausytis, norisi kuo greičiau pabėgti iš vakarėlio. Bet kadangi esu DJ, kartais mashup’as (ar bent jau jo idėja) gimsta netikėtai ir man, tiesiog miksuojant iš vieno kūrinio į kitą. Kartais man atrodo, kad tai labai natūralus procesas. Jei supranti ką noriu pasakyti.


DJ STILIŲ VARŽYTUVĖS - “BLENDERIS”


DJ stilių varžytuvės "Blenderis", Klaipėda

Šioje temoje netikėtai prisiminiau vieną pirmųjų mano organizuotų renginių Klaipėdoje, 2015 -aisias metais, klube Roxy - “Blenderis”. Tai buvo DJ mashap’ų varžytuvės, kuriame dalyvavo skirtingų muzikos stilių (hip-hop. reggae, beats) DJ poros, kurios gavo užduotį į savo atstovaujamąjį stilių įmashup’inti lietuvišką retro muziką. Vakarėlis buvo neįtikėtinai smagus. Minioje muzika džiaugėsi melomanai, retro iškarpomis džiaugėsi vyresni klubo lankytojai, o pagrinde matėsi daug vakarėliuose retai besilankančių žmonių - augintinių šeimininkų. Na nes, mes visus surinktus pinigus atidavėme gyvūnų globos namams “Linksmosios Pėdutės”. Tai tapo mano, kaip organizatoriaus vizitinė kortelė. Nes gera idėja, graži misija, o ir paderbėti teko neprastai surandant krūvą renginio rėmėjų (nuo informacinių iki šunų maisto). Jei įdomu, nugalėtojų (Alko & Swix) pasirodymas (bei kitų: E-Roott, Audrius Kaštonas, Makdett, Deep Shoq) su SEL “kiemas” ir net lietuviška polka vis dar guli šiame archyve:



“Blenderis” buvo unikali idėja, kurios deja nepavyko išpildyti trečią kartą. Vis tas laikui bėgant didėjantis perfekcionizmas ir noras kelti kartelę aukščiau. Bet gal one day “Blenderis” sugrįš ir pakils kaip Feniksas iš pelenų!


LIETUVIŠKAS MASHAP'Ų DIEVAS


Lietuvoje nuo seno mashap’us kuria DJ Mamania ir No DJS (Viktoro Diawara solo projektas). Paskutiniu metu soc. tinkluose labai aktyvus ir Lukas Mi. Jo Nelly Furtado ir Ledi Ais versiją vis dar sugroju kokteilių vakarėliuose.



Vis dėl to, per tiek metų Viktoras ir jo solo projektas NO DJS sukūrė daugiausiai mashap’ų, padarė jiems video klipus, muzikaliai atkūrė Lietuviško hip-hop’o dokumentiką ir atnaujino savo pačio grupės SKAMP programą, naudodamasis mashap’o idėja.

Jų nesuskaičiuojamą kiekį galima įsigyti užprenumeravus NO DJS contrebee : https://contribee.com/nodjsmashup , o gyvai mashap’ų paklausyti, namų aikštelėje - ELFA, balandžio 12 dieną https://fb.me/e/3F5yhBaXC .


MASHAP’AS, KURIO NIEKAS NEPRAŠĖ


Kaip tyčia su Viktoru susitikome savaitgalį, (kas groti už DJ pulto (aš), kas pas draugus į sodybą). Gal neišsiplečiant, daugiau paaiškins viską pačio Viktoro postas.


Taranas ir Tarzan Boy

Yra mashapų tokių ir anokių ir yra “kurių niekas neprašė” (kaip tai niekas, šiuo atveju paprašiau aš). Galbūt vienas tokių - naujausias Viktoro Diawaros mashap’as Tarzan Boy su Sik Sik Sik Tarzanu iš Lietuvos. Šįkartą atvirkštinė versija, 80-ųjų disco šlageris suklijuotas su šių dienų lietuviškuoju folkloru. Jau nepaneigsi, tokiomis (folkloro) frazėmis tapo “laižė laižė ir prilaižė” arba “sik sik sik”. Negana to, sugalvojome tam nufilmuoti ir Velykinį video sveikinimą. Galingas D vitamino užtaisas, tai ko labai labai išsiilgę visi, po ilgos ilgos žiemos. Saulytė, griliukas, kašiukas, šuniukas, mergytės ir putokšnis, nuostabioje sodybėlėje kažkur Majamyje (aut. past.: Marijampolėje ir ačiū, Tau, Pauliau už pakvietimą ❤️) . Kam gali nepatikti šis mashup’as arba Velykinė mišrainė?




Check!

Mashup renginys: https://fb.me/e/3F5yhBaXC








Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page